Blogi

Hyvinvointi on arjen valintoja – 5 vinkkiä, joilla lisäät hyvinvointiasi arjessa

 

Kokonaisvaltainen hyvinvointi osaksi jokaista päivää.

Ilmassa on syksyn raikkautta. Vaikka luonto on siirtymässä lepotilaan, on syksy jollain tapaa uudistumisen aikaa. Kesän jälkeen, kun arki on saatu rullaamaan, on aika miettiä omaa elämää. Miten  jaksan tai viihdyn työssäni, millaisista harrastuksista ammennan voimaa, millaisia suunnitelmia minulla on tulevaisuuteen liittyen? Toisaalta syksy sateineen ja lisääntyvänä pimeytenä voi myös näyttäytyä pitkänä aikana ennen kevättä. Mieli voi olla alakuloinen ja voimat vähissä.

Uupuneena helppoa nähdä ongelmat ja viat itsensä ulkopuolella. On helppoa syyttää puolisoa, pomoa, yhteiskuntaa, menneisyyttä, kiirettä tai huonoa säätä omasta ikävästä ja vetämättömästä olosta. Lomalla kaikki on voinut olla toisin, mutta nyt arjessa mielenrauha ja levollisuus voivat olla tipotiessään. Tunteet heittelevät laidasta laitaan ja uuvuttavat. Suutut ruoan palaessa pohjaan, saatuasi pysäköintisakot tai kumppani myöhästyttyä tärkeästä tapaamisesta, eivätkä lapsesikaan noudata ohjeitasi. Mikä meni pieleen? Miksi mielenrauha oli mahdollista säilyttää vain hetken ajan? Miksi arjesta on hankala ammentaa voimaa?

Arki on meidän jokaisen elämä. Arki – sellaisena kuin se jokaisella on – on paras areena harjoitella omaksi parhaaksi versioksi kasvamista. Arki tuo joka päivä mahdollisuuksia kasvaa ja kehittyä, muuttua ja oivaltaa. Olla läsnä. Syödä omaa kehoaan kuunnellen. Liikkua. Harrastaa. Valita toisin. Oppia myötätuntoa. Hyväksyä itsensä ja läheiset. On hyvä ottaa osaa erilaisille kursseille – kyllä, olen hyvinvointikurssien kannattaja. On hyvä löytää keinoja, joilla tukea omaa hyvinvointia. Mutta yhtä tärkeää on ottaa muutokset ja hyvät jutut osaksi omaa arkea etenkin syksyn pimeydessä. Parasta mitä voit tehdä kurssien ja oppien annilla on ryhtyä luomaan niitä arkeen askel kerrallaan.

Miten tämä onnistuu?

 

1. ASETA YKSI TAVOITE

Usein muutosta kaivatessa, saattaa arjessa olla monta osa-aluetta, jotka tuntuvat olevan retuperällä. On se ruokavalio, liikunta, ajankäyttö, vapaa-ajan vähyys, kiire, terveys, mielen kaaos, ihmissuhteet tai vaikka kodin epäjärjestys, keskity vain yhteen asiaan kerrallaan. Aseta kuukaudelle oma tavoite ja pysy tässä. Harjoittele. Erehdy. Armahda itseäsi. Ole lempeä. Toista ja toista. Tee uudesta tavasta tapa. Aseta uusi tavoite, vasta kun edellinen on hanskassa ja voit onnitella itseäsi. Ajatusmaailma muuttuu yksi ajatus kerrallaan. Tunne-elämä eheytyy tunne kerrallaan. Liikunnan ja ruokavalionkin muutokset lähtevät halusta valita joka päivä uudella tavalla.

Jos olet löytänyt yhden hyvän jutun tai oivaltanut jotain aiemmin itsesi tai koko perheesi hyvinvoinnista, ota se käyttöön. Älä unohda hyviä juttuja, joita olet saanut! Kirjoita nämä, vaikka kalenterisi väliin tai jääkaapin oveen, jotta tiukan paikan voit katsoa helposti, mitä keinoja sinulla on käytössä.

2. TUNNE TUNTEESI

Tunteet vetävät monia monesti kuin pässi narussa. Sinne minne ne milloinkin haluavat. Ne nostavat menneisyyden haavat esille ja luovat uhkakuvia tulevaisuudesta. Tunne tunteesi. Uskalla kohdata tunteesi sellaisena kuin se on, nähdä mitä se haluaa sinulle kertoa ja antaa sen sitten mennä menojaan. Jos koet tämän hankalaksi hakeudu ammattiavun piiriin. Tämä on usein helpompaa, kun rinnalla on ihminen joku kuulee ja kohtaa sinut ja tunteesi aidosti. Harjoittele myös ottamaan tilaa tunteen ja toiminnan väliin. Hengitys on hyvä ankkuri pysäyttää itsensä tähän hetkeen ja käsillä olevan tunteen äärelle. Myös veden juominen auttaa. Eli ennen kuin reagoit tunteeseen juo vettä ja hengitä pitkiä syviä hengityksiä. Näin pystyt paremmin kehoyhteydessäsi, eikä tunne vie sinua kokonaan. Huomaa, että saatat tarvita toistoja, joskus jopa kyllästymiseen asti, ennen kuin tunteesi alkavat virrata lävitsesi niin, ettei sinun tarvitse tarrautua jokaiseen.

Selkeys, vapaus, helpotus – kaikki nämä virtaavat sinuun ollessasi rauhallinen

3. OTA OMAA AIKAA

Vaikka sinulla ei olisi aikaa paljon, opettele varaamaan viisi minuuttia silloin, tunti tällöin. Ilman omaa rauhaasi, yhteyttä itseesi, et jaksa kauaa kannatella muitakaan. Hiljaisuus auttaa sinua löytämään arjen sekamelskassa takaisin itseesi. Juo kuppi teetä, niin että keskityt käsillä olevaan hetkeen, se on sinun hetkesi. Katso luontoa. Istu alas. Ole läsnä itsellesi ihan pienenkin hetken verran. Kysy mitä sinulle kuuluu? Mitä sitä tarvitset juuri nyt? Onko jotain mitä voisit tehdä itsesi hyväksi?

 

4. PYRI OLEMAAN MUUTTAMATTA ITSEÄSI – OLE TÄSSÄ HETKESSÄ

On luonnollista odottaa tuloksia, kun alkaa tehdä jotain. Olipa kyse siivoamisesta, työstä, tai vaikka miellyttävästä tunteesta. Moni koettaa tehdä tai vaikka meditoida tullakseen tai saavuttaakseen jotakin. Mitäpä jos meditoisit tiskatessasi, laittaessasi pyykkiä, ja koettaisit olla muuttamatta itseäsi jotenkin paremmaksi. Mitäpä jos sinun tehtävälistallasi olevat asiat eivät olekaan kaikki sellaisia, joita sinun on pakko tehdä saavuttaaksesi jotakin. Ehkä sinun ei tarvitsekaan edetä minnekään. Ainoastaan oivaltaa missä jo olet, hyväksyä se mikä on. Kyetessäsi hyväksymään sen mitä on ymmärrys ja myötätunto syvenevät ja epätoivo tai ahdistus vähenevät.

Sinun ei tarvitse pestä kaikkia pyykkejä ja saada kotiasi tai kaikkia työasioitasi ensin järjestykseen, jotta voit olla tässä hetkessä omassa itsessäsi.

 

5. KYSEENALAISTA AJATUKSESI

Moni kamppailee sisäisen rupattelun ja puheensorinan parissa. ”Et pysty” ”Et voi” ”En ehdi” ”Ei minusta kuitenkaan ole siihen” ”En jaksa edes yrittää” ”Ei ole minua varten”. Omat ajatukset voivat olla tuomitsevia niin omaa ulkonäköä, osaamista kohtaan. Ajatukset voivat pyöriä saman asian ympärillä päivästä toiseen. Ajatukset voivat kohdistu toisiin, työhön, mihin vain missä olisi jollakulla toisella on asiat paremmin, mitä itse on jättänyt tekemättä tai olisi pitänyt sanoa toisin tms. Useimmat stressaavat ajatukset ovat jo kertaalleen ajateltuja.

Mieltä on mahdoton tyhjentää ajatuksista, ne palaavat aina sitkeästi takaisin. Ajatukset eivät ehkä kuitenkaan ole ongelma, vaan se kuinka suhtaudut niihin. Kohtaatko ajatuksesi ymmärtävästi?

Kysy itsesltäsi ensi keralla kamppaillessasi tietyn ajatusvyyhdin kanssa onko se totta. Onko ajatus totta? Mitä jos et ajattelisi sitä? Millaista elämäsi olisi? Helpompaa? Yksinkertaisempaa? Ehkä.

 

Voit tehdä pieniä muutoksia mielessäsi ja valinnoissasi, jotka saavat vähitellen suuria muutoksia siinä miltä elämäsi tuntuu. Joka päivä, voit ohjata itseäsi lempeydellä kohti parempaa. Joka päivä sinulla on mahdollisuus valita itseäsi kunnioittaen. Joka päivä sinä muutut. Jokainen päivä ja jokainen toisto uuden asian parissa vie sinua eteenpäin. Joskus tuskastuttavan hitaasti, mutta luota – olet oikealla tiellä, juuri oikeassa paikassa juuri tällä hetkellä. Omassa arjessasi riippumatta haasteista joita kohtaat ja joita edessä on.

Elina

 

Elina LahtinenHyvinvointi on arjen valintoja – 5 vinkkiä, joilla lisäät hyvinvointiasi arjessa

Tutustu myös näihin

Askel kerrallaan- kohti pysyvää muutosta

Vuosi on vaihtunut. Moni on tehnyt oman elämänsä inventaariota vuoden taitteessa. Tämä oman elämän vuosikatsaus on monelle iso asia. Se mahdollistaa ja tekee näkyväksi hyvät ja huonot hetket ja tavat menneeltä vuodelta. Se ohjaa ajattelemaan mitä todella toivomme omalta elämältä.