All posts tagged: unelmat

Askel kerrallaan- kohti pysyvää muutosta

Vuosi on vaihtunut. Moni on tehnyt oman elämänsä inventaariota vuoden taitteessa. Tämä oman elämän vuosikatsaus on monelle iso asia. Se mahdollistaa ja tekee näkyväksi hyvät ja huonot hetket ja tavat menneeltä vuodelta. Se ohjaa ajattelemaan mitä todella toivomme omalta elämältä. Moni toivoo itselleen terveellisemmän elämän, hoikemman tai lihaksikkaamman vartalon, joku päättää luopua jostakin epäterveellisestä tavasta tai tottumuksesta. Joku päättää vähentää netissä roikkumista ja tahtoo viettää enemmän aikaa läheistensä kanssa. Vaikka uuden alun kynnyksellä olisikin into laittaa koko elämä kerralla uusiksi, ei tämä aina toimi. Repsahdamme hyvin ajatellusta suunnitelmastamme ja kun emme onnistu, pettymys nostaa päätään ja on helppo heittää hanskat tiskiin ajatuksin ”ei tästä kuitenkaan mitään tule”. Me olemme tapojemme summia. Se mihin olemme tottuneet ovat ajaneet meitä tiettyyn suuntaan. Arkemme ja elämämme koostuvat monista pienistä hetkistä, rutiineista ja käytänteistä. Totuus on, että vain harva pystyy moneen suureen muutokseen kerralla.[spacer height=”20px”]

Miten sitten kaivattua muutosta voi tehdä? Tässä sinulle neljä ohjenuoraa, joita noudattamalla pääset alkuun ja eteenpäin kestävään muutokseen.

Aloita muutokset pienin askelin.

Aseta asiat tärkeysjärjestykseen. Muista ettei vuorokauteen tule tunteja mistään lisää, jos tahdot liikkua enemmän jää sinulle vähemmän aikaa makoilla sohvalla, joudut ehkä luopumaan jostain. Jos et tiedä mistä aloittaisit, laita silmät kiinni ja näe itsesi sellaisena kuin toivoisit olevasi tai tekemässä sitä mitä tahdot. Olet ehkä täynnä elinvoimaa ja energiaa tai sitten nykyistä paljon hoikempi. Ota tuosta mielikuvastasi vain yksi asia, jota lähdet muuttamaan. Tämä ei tarkoita, että voit tulevan vuoden aikana keskittyä vain yhteen asiaan, vaan keskity kerralla vain yhteen muutokseen. Harjoittele tätä uutta asiaa / muutosta niin kauan, että siitä on tullut sinulle uusi tapa tai tottumus. Ota vasta sitten uusi muutostavoite itsellesi.

Sitoudu muutokseen.

Muutokset eivät tapahdu vain odottamalla tai aikomalla. Sinun täytyy toimia, edes hieman ja vaikka joka päivä. Sitoutuminen muutokseen vaatii kärsivällisyyttä, päättäväisyyttä ja hurjan määrän motivaatiota. Sinun ei tarvitse puskea muutosta väkisin, hampaat irvessä läpi. Voit olla lempeä ja armollinen itseäsi kohtaan. Ota huomioon aika jolloin tapasi ovat elämääsi muokanneet. Olet saattanut jopa vuosikymmeniä tehdä asioita tietyllä tapaa, muutos ei tapahdu yhdessä yössä. Epäonnistuminen ja repsahtaminen kuuluvat asiaan, älä kuitenkaan suhtaudu niihin ankarasti, vaan ole lempeä itsellesi. Kun huomaat ajautuneesi vanhoihin tapoihin, ohjaa itsesi lempeydellä takaisin uudelle polulle.

Anna itsellesi aikaa.

Parhaimmat muutokset tapahtuvat ajan kanssa, sillä näihin keho ja mieli ehtivät sopeutua mukaan. Tällaiset muutokset kantavat ja tuottavat hedelmää. Ne ovat pysyviä muutoksia omassa elämässä. Ne ovat niitä, jotka tuottavat hyvinvointia ja terveyttä, iloa ja onnellisuutta.

Huomaa pienet onnistumiset.

Iloitse ja juhli onnistumisiasi. Katso välillä taaksesi ja huomaa mistä olet lähtenyt. Älä tuijota ainoastaan vaa`an numeroita laihduttaessasi, vaan tunne muuttunut olosi. Jos olet jaksanut lähteä raskaan työpäivän päätteeksi urheilemaan, kiitä itseäsi. Ja mikä tärkeintä, ole kiitollinen siitä mitä sinulla jo on elämässäsi, älä ajattele mitä sinulta vielä puuttuu. Tämä lisää onnellisuuttasi elämääsi ja tätä kautta antaa sinulle voimaa muutoksen toteuttamiseen.

Toivon, että tämä uusi vuosi on alkanut sinulla mukavasti, mutta tiedätkö mitä, vaikka se ei olisikaan alkanut kovin hyvin, se ei haittaa, sillä sen ei tarvitse määritellä sinun loppu vuottasi. Vaikka uusi vuosi ja uusi kierros auringon ympäri symbolisoivat muutosta, lähdemme todellisuudessa joka päivä uudelle kierrokselle omassa elämässämme. Voimme joka päivä valita toisin mitä aiemmin. Voimme joka päivä aloittaa uudelleen. Yksi iso juttu omassa elämässä onkin huomata, että meillä on joka päivä mahdollisuus uusiin alkuihin. Eikä näiden uusien alkujen tarvitse olla isoja ja dramaattisia. Usein luulemme olevamme onnellisia ja tyytyväisiä vasta saavutettuamme jonkin ison tavoitteemme, vaikka tämä ei aina ole tarpeen. Uudet alut voivat olla vain sitä, että muutamme omaa suhtautumistamme ja asennoitumistamme itseemme. Voi ollakin, että näistä lähtevätkin juuri ne pysyvimmät ja antoisimmat alut. On aivan eri asia päättää laihduttaa 15 kiloa, kuin päättää aamulla, että tänään jätän herkut syömättä. Tuo viisitoista kiloa lähtee todennäköisesti helpommin ja pysyvämmin, kun tähtää päivän kerrallaan, eikä kiduta itseään nälässä päivätolkulla tai piiskaa itseään kuntosalilla päämääränä nopeasti saada tuo 15 kiloa karistettua keholta, joka voi tuntua siinä hetkessä jopa mahdottomalta.

Jokainen päivä voikin olla siis uusi alku. Jos tänään ei mennyt putkeen, on huomenna uusi päivä ja uusi alku. Suurelta osin elämämme koostuukin pienistä asioista, niistä tavallisista ja jokapäiväisistä, niistä jotka ovat läsnä arjessamme lähes kaiken aikaa. Näihin suhtautumalla uudella tavalla, huomaamalla pienet asiat ja pienet muutokset, voi syntyä huomaamatta isojakin muutoksia.

Kaikkea parasta sinulle tähän uuteen vuoteen, pieniä ja suuria onnen ja onnistumisen hetkiä sinulle!

Elina

Elina LahtinenAskel kerrallaan- kohti pysyvää muutosta
Lue lisää