All posts tagged: ravinto

Olet mitä syöt – millainen on sopiva ruokavalio?

Olemme sitä mitä syömme. Miten liikumme. Miten ajattelemme ja tunnemme. Olemme tapojemme summia. Huolehtimalla kokonaisuudesta, yksinkertaisesti, saavutamme hyvinvointia.

Hyvinvointia lisäämme puolestaan ravitsemalla kehoamme puhtaalla, ravinnerikkaalla ravinnolla, joka auttaa ja tukee jokaista solua ja aineenvaihduntaa toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tämänhän monet tietävät. Miksi meidän kuitenkin on niin vaikea syödä oikein tai terveellisesti? Miksi on niin helppo retkahtaa herkkuihin? Ja mikä ylipäätänsä on oikea tapa ja ruokavalio syödä?

Tunteet ovat vahvimpia ihmisiä ohjaavia voimia.

Mikäli emme ole tunnetasolla sujut itsemme kanssa, emme tiedosta piileviä motiivejamme. Järjellä useimmat meistä ihmisistä tietävät, että vyötärölihavuus on terveydelle vaarallista ja siksi on vältettävä herkkuja. Samaan aikaan saatamme kuitenkin kokea, että sen muotoisina ja kokoisina kuin olemme, emme saa tarpeeksi rakkautta itseltämme, saati muilta ja niinpä lohdukkeeksi syömme herkkuja, jotka ovat varmoja surun taltuttajia. Toimimme piilevien motiiviemme vaikutuksen alaisena. Usein elimistömme ympärille keräämä vararavinto onkin suoja, jonka taakse kätkeytyy muun muassa pelkomme, vihamme tai häpeämme. Emme aina oivallakaan kuinka syvällä ja varhaisissa lapsuudenaikaisissa kokemuksissamme esimerkiksi tunnesyömisen pohja on.

Tunnesyöminen tarkoittaa tapaa, jolla olemme oppineet säätelemään tunteitamme tiettyjen ruokien tai juomien avulla. Toisin sanoen emme ole oppineet säätelemään ja käsittelemään tunteitamme, vaan syömme esimerkiksi rauhoittaaksemme tai lohduttaaksemme itseämme. Syöminen auttaa monia myös karkottamaan ikävystymistä tai antaa vaihtelua arjen puurtamiseen. Miksi näin? Äidinmaito on ensimmäinen asia, jonka avulla saamme kokea olevamme kiinteässä yhteydessä rakkauteen. Äiti antaa syliä, lohtua ja hoivaa ja samalla saamme suuhumme jotain hyvää, rasvaista maitoa. Kasvaessamme olemme saattaneet jäädä paitsi huomiosta, läheisyydestä, hellyydestä tai hyväksyvästä rakkaudesta, mutta olemme saaneet huolenpitoa ruoan muodossa, joskus ehkä jopa ylitsevuotavasti. Ruoka on helppo rakkauden korvike. Yhä aikuisenakin moni yhdistää tiedostamattaan, ruoan ja juoman rakkauteen ja hellyyteen. Hoivaamme siis itse itseämme ja tunteitamme meille mieluisalla ruoalla tai juomalla.

Ollessamme stressaantuneita, väsyneitä tai uupuneita oman tunnekuormamme alla, kehomme viestittää tätä monella eri tavalla. Keho toimii tällöin usein kuin hälytystilassa. Tässä tilassa on helppo sortua markettien eineshyllylle tai pikaruokaloiden hampurilaisiin, vaikka järki sanoisi, että olisi parempi syödä terveellisemmin. Tämä tuottaa hetkellisen hyvän olon, mutta jälkeenpäin olo voi kertoa jotain muuta. Epäsopiva ruoka tukkii kehoamme. Se, mitä syötät kehollesi, sitä se alkaa haluta lisää niin hyvässä kuin huonossa. Kun kehomme ei ole tasapainossa, se ei osaa lähettää meille oikeanlaisia viestejä. Keho puolestaan ei voi tasapainosesti, mikäli se ei saa riittävästi ravinteita tai jos ympäristömme sekä ruokamme sisältävät paljon erilaisia myrkkyjä. Kun keholla ei ole kapasiteettiä käsitellä näitä, se joutuu epätasapainotilaan. Tällöin on haastavaa kuunnella kehon viestejä siitä, mikä itselle olisi hyväksi.

Sopiva ruokavalio on yksilöllistä.

Se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle. Jollekin sopii hyvin rasvapitoinen ruoka, kun taas toiselle hiilihydraattipitoinen ravinto. Seuraamme erilaisia ruokavalio-ohjeita tai dieettejä paremman olon ja kapeamman minän toivossa. Emme kuitenkaan aina osaa kuunnella tai ottaa huomioon oman kehomme joskus jopa täysin ilmiselviä merkkejä. Olemme ajautuneet ottamaan ohjeet vastaan joltain ulkopuoliselta taholta. Etenkin ruokavalioon ja laihduttamiseen onkin olemassa tuhansittain erilaisia ohjeita. Kuulemme joka puolelta mitä kuuluisi syödä, tai mitä ehdottomasti ei. Ystäväsi kertoo kokeilleensa jotain dieettiä ja pudottaneen painoa jollain keinoin ja julistaa tätä keinoa ainoaksi totuudeksi. Työpaikan seinällä komeilee mainos uudesta ruokavaliosta, joka mullistaa maailmasi. Markkina – ja mainosteollisuus tuovat eteesi jatkuvasti erilaisia keinoja, joilla pääset unelmavartaloosi ja unelmaelämääsi. Tässä viestitulvassa voi olla haastavaa kuunnella ja luottaa omaa itseensä.

Missä ovat ne ohjeet, jotka kehottavat meitä kuuntelemaan itseämme?

Kehoa piiskaamalla, ainaisilla kaloreiden laskemisilla, jäykkyydellä ei seuraa kauaskantoisia muutoksia. Dieettien ei tule olla osa itsensä kiduttamisen elämänmuotoa, sillä kukaan ei pysty ainaisesti itseään piiskaamaan ja paluu vanhaan koittaa yleensä enemmin tai myöhemmin. Mitä teetkään mielihalullesi, kun kahvin ja pullan ihana tuoksu herahtaa kielellesi ja tahtoisit ottaa palan, edes yhden, mutta olet kuullut, että tämä ei johda hyvään lopputulokseen sinun olisi syytä luopua kofeiinista tai herkuista, jotta pääset onneen. Koet todennäköisesti syyllisyyttä tuntemuksistasi, jopa tiedostamattasi. Retkahdettuasi petyt itseesi ja koet mielipahaa. Laihduttamisen tai minkään dieetin ei tulisi koskaan olla tällaista. Ei haittaa, vaikka välillä syöt pullaa tai juot viiniä, elämästähän tulee nauttia! Kokonaisuus on otettava huomioon. Kilot karisevat kyllä aikanaan kuin huomaamatta, kun mieli, keho ja tunteet ovat tasapainossa.

Terveyden salaisuus piileekin tasapainossa, jonka hallitsemiseen meillä jokaisella on avaimet.

Mikään ulkopuolinen taho, hoito, tai lääke ei voi antaa meille fyysistä tai psyykkistä tasapainoa ja tätä kautta hyvinvointia, ellemme itse tähän pyri. Luontaishoidoilla on usein taipumus auttaa kehoa itseään parantamaan itse itsensä, sisältä käsin. Kun esimerkiksi maksa puhdistuu kaikesta elämänvarrella kerryttämistä myrkyistä, vapautuu käyttöön huimasti uudenlaista energiaa. Maksa onkin avainasemassa hyvinvointimme lisäämisessä. Maksa nimittäin käsittelee myrkkyjä, joita se saa ravinnon ja juoman mukana. Se voi kuitenkin käsitellä näitä vain tietyn määrän kerrallaan, joten kaikki ne myrkyt, joita maksasi ei ehdi puhdistaa, varastoituvat rasvakudokseesi. Pulmia seuraa, jos myrkkyjä virtaa aina vain lisää kehoon. Vaikka laihduttaisit, kehosi ei halua vapauttaa rasvaa energiaksi, koska myrkyt ovat yhä varastossa. Vasta siis kehon ja mielen ollessa sisältäpäin kunnossa, alkaa todellinen muutos.

Oman kehon ja itsensä kuuntelemisessa on parhainta ja kauneinta se, että kaloreilla ei ole merkitystä, vain ainoastaan ruoan laadulla ja lempeydellä omaa itseä ja tunteitaan kohtaan. Puhdistamalla itseämme tunnetasolla vapautamme itsemme mahdollisesta tunnesyömisestä ja vartalolle kertyneet vararenkaat alkavat kadota. Kun sallii kaikki tunteet osaksi omaa elämää, on helpompaa olla hyväksyvä ja lempeä, on helpompaa valita asiat omaa kehoa kunnioittaen ja hyvinvointia tukien. Kun kehosi puolestaan saa niitä ravintoaineita, joita se tarvitsee, sinulla on enemmän energiaa ja vähemmän mielihaluja. Kehosi kiittää, ja voi hyvin. Tällöin kehosi toimii yhteistyössä sinun kanssasi, eikä lyö kapuloita rattaisiin, mitä se on ehkä aiemmin koettanut tehdä. Sinä voit hyvin ja jaksat hyvin. Sinä olet lempeä omalle kehollesi.

Hyvinvointi on loppujen lopuksi yksinkertaista. Anna itsellesi parasta ravintoa, sitä mikä sinulle on milloinkin hyväksi. Ole lempeä itsesi ja kehosi suhteen ja salli kaikki tunteet elämääsi. Huomaa – muutokset tapahtuvat askel kerrallaan. Älä piiskaa itseäsi.

Elina

Elina LahtinenOlet mitä syöt – millainen on sopiva ruokavalio?
Lue lisää

Viisas kehomme

Hei!

Kuinka voit? Oletko pysynyt terveenä? Kuinka sinun kehosi jaksaa?

Oletko koskaan ajatellut, että kehosi tekee päivittäin todella paljon töitä sinun hyvinvointisi eteen. Se ei pyydä taukoja tai lomia, vaan se on 24/7 valmiudessa ja käynnissä sinua varten, pitääkseen sinut elossa! Ihosi on vesitiivis kääre, joka osaa korjata pienet haavasi aivan itsestään, ja se uusiutuu kerran kuukaudessa aivan sinun huomaamatta. Sydämesi pumppaa väsymättä 60 -70 kertaa minuutissa. Verisuonistosi valtavan pitkä putkisto osaa toimia ilman sinun ohjeitasi sekä ruoansulatusjärjestelmäsi tietää miten ja mitkä ravintoaineet otetaan talteen syömästäsi ruoasta. Immuunijärjestelmäsi joutuu jatkuvasti tekemään töitä taistellakseen bakteereja ja viruksia vastaan. Luumme ja nivelemme muodostavat kokonaisuuden, joiden avulla voimme liikuttaa itseämme, aivan kuten haluamme. Ajattele mitä mysteeriä kannat mukanasi joka päivä! Kehomme on ihme, kun näin ajattelee, mutta annammeko sille sen tarvitseman huomion?

Olemme usein tottuneet näkemään kehomme työjuhtana, jonka tehtävä on jaksaa ja tehdä joskus aivan äärirajoillakin se mitä me haluamme. Sallimmeko kehollemme taukoja tai lepoa? Näemmekö kehoamme kumppaninamme, joka tahtoo meidän parastamme vai piiskaammeko sitä jaksamaan vielä enemmän? Mitä luulet kehosi kertovan sinulle, jos se osaisi puhua? Mitä sille kuuluu? Mitä se tarvitsee? Tiesitkö, että se osaa kertoa sen sinulle. Sinun täytyy vain pysähtyä ja kuunnella. Saatat yllättyä.

 

Kehomme ei ole tyhmä, vaan päinvastoin. Se on suunnattoman viisas. Viisaampi kuin usein oletammekaan. Se varoittaa meitä aina, mikäli kaikki ei ole kunnossa. Kehomme kertoo mitä mielessämme liikkuu. Mikäli olemme kovin stressaantuneita tai vaikkapa kiireisiä voi tämä näkyä erilaisina kipuina tai tukoksina kehollamme. Kehomme kautta tunnemme myös kaikki tunteemme. Tunteet täyttävät kehomme solut ja lihakset. Ne myös varastoituvat johonkin päin kehoamme, mikäli emme syystä tai toisesta ole antaneet niille lupaa tulla näkyviksi. Mikäli tunnemme paljon negatiivisia tunteita, se saa mm. hermomme kiristymään ja lihakset jännittymään, tämä puolestaan muuttaa kehomme elintärkeitä toimintoja – hengitys voi vaikeutua, verisuonet heikentyvät. Kaikki tämä heikentää koko kehomme terveyttä. Jos keho alkaakin oireilla, se yrittää kertoa meille jotain. Olemme ehkä tehneet vääriä valintoja ja hylänneet fyysisen hyvinvointimme. Jos emme malta kuunnella sitä, se kertoo siitä vielä voimakkaammin, joskus sairastuttamalla meidät. Kaikkea mitä se koettaa kertoa, tulisikin ottaa vakavasti. Viisautta on kunnioittaa ja rakastaa omaa kehoaan. Kehomme on kokonaisuus, joka haluaa auttaa meitä ja on meidän puolellamme. Sille täytyy vain antaa mahdollisuus tehdä oma osuutensa. Kun keho kuiskaa, kannattaa sitä kuunnella, ei ole viisasta odottaa siihen asti, että se jo huutaa.

Mitä tehdä, jos olemme jo sairastuneet? Kehomme ei toivu, ellemme hyväksy sen sairautta ja oireita. Sinun täytyy pysähtyä ja kysyä itseltäsi mitä tarvitset. Oletko ohittanut omat tarpeesi jossain vaiheessa? Oletko vetänyt itsesi jollain elämän alueella äärirajoille? Ovatko tunteesi tukossa? Tarvitsetko lepoa vai liikuntaa? Kehosi kyllä kertoo mikä juuri sinulle on nyt hyväksi. Joskus tähän tarvitsee apua ja tukea toisilta. Muista ottaa apua vastaan. Sinun ei tarvitse pärjätä yksin.

Kuinka voit tukea kehosi optimaalista toimintaa, niin ettet sairastuisi? Jokaisen meidän keho tarvitsee oikeanlaista polttoainetta jaksaakseen. Sitä ei tulisi pitää kovin pitkään nälässä tai jatkuvasti ylensyöttää. Se tarvitsee ravintoaineita. Sille tulisi myös antaa mahdollisuus lepoon, eikä piiskata sitä jatkuvasti voimavarojen äärirajoille. Sitä tulisi hoitaa, kun se siitä ilmoittaa jo pienin kuiskauksin. Tunteille tulisi lupa tulla näkyviksi. Kun keholla on kaikki perusasiat kunnossa, se jaksaa kuljettaa meitä sinne, minne haluamme, eikä jarruttele matkalla. Oma terveytemme onkin arvokkain asia mitä meillä on elämässämme. Elinvoimamme avulla toimimme arjessamme ja elämässämme. Omasta kehosta kannattaa siis pitää huolta. Teemmekin usein valtavasti töitä muiden eteen, etenkin niiden joita rakastamme ja joista välitämme. Meillä on kuitenkin taipumus jättää itsestä huolehtiminen tehtävälistan hännille. Et tunne oloasi hyväksi minkään auringon tai palmujen alla, et edes siellä paratiisisaarella, minne olet aina toivonut pääseväsi, ellet tunne oloasi hyväksi omassa kehossasi, ellet viihdy itsesi kanssa. Tästä syystä on tärkeää pitää huolta omasta itsestä, omasta kehosta.

Keho tarvitsee liikuntaa. Liikunta on energiaa, joka auttaa liikuttamaan myös tuntemuksiamme ja ajatuksiamme. Elämä on yhtä liikettä, siksi on tärkeää liikkua edes hieman joka päivä. Valitse portaat hissin sijaan, kävele tai pyöräile työmatkasi, jos mahdollista, nouse työpäiväsi aikana välillä ylös, pyöritä käsiäsi. Lisää hyötyliikuntaa arkeesi, sinulle sopivalla tavalla. Terveydelle on välttämätöntä pysyä liikkeellä, tämä ei kuitenkaan tarkoita ainaista rääkkiä kuntosalilla tms. Lempeydellä itseäsi kohtaan tiedät mitä sinun kehosi, milloinkin tarvitsee.

Syömällä myös tasapainoisesti, ovat myös elintoimintosi balanssissa. Tarvitset tätä jaksaaksesi päivän aikana. Pidä arkiruokailusi mahdollisimman yksinkertaisena, jotta sinun on helppo ravita itseäsi säännöllisesti. Tee tarvittaessa ruokaa valmiiksi muutamalle päivälle, jotta sudennälkä ei pääse yllättämään.

Anna itsellesi aikaa levätä ja vain olla. Riittävä määrä unta ja lepoa lisäävät kehon ja mielen tasapainotilaa. Kun voimme fyysisesti hyvin, auttaa tämä meitä keskittymään tärkeimpiin asioihin elämässämme. Ollessamme rentoutuneita, olemme miellyttävämpiä ihmisiä niin itsellemme kuin toisillemme.

Lisää elämääsi pieniä arkisia rutiineja näiltä kaikilta osa-alueilta ja huomaa kuinka hyvinvointisi alkaa hiljalleen kohota. Säännöllisillä arkisilla yksinkertaisilla keinoilla voit suuresti tukea ja pitää huolta terveydestäsi.Terveys on arvokkain asia mitä meillä on!

Pidä huolta itsestäsi, kehostasi ja terveydestäsi. Sinä itse olet elämäsi tärkein resurssi!

Hyvää oloa ja terveyttä sinulle, Elina

Elina LahtinenViisas kehomme
Lue lisää