All posts tagged: lepo

Viisas kehomme

Hei!

Kuinka voit? Oletko pysynyt terveenä? Kuinka sinun kehosi jaksaa?

Oletko koskaan ajatellut, että kehosi tekee päivittäin todella paljon töitä sinun hyvinvointisi eteen. Se ei pyydä taukoja tai lomia, vaan se on 24/7 valmiudessa ja käynnissä sinua varten, pitääkseen sinut elossa! Ihosi on vesitiivis kääre, joka osaa korjata pienet haavasi aivan itsestään, ja se uusiutuu kerran kuukaudessa aivan sinun huomaamatta. Sydämesi pumppaa väsymättä 60 -70 kertaa minuutissa. Verisuonistosi valtavan pitkä putkisto osaa toimia ilman sinun ohjeitasi sekä ruoansulatusjärjestelmäsi tietää miten ja mitkä ravintoaineet otetaan talteen syömästäsi ruoasta. Immuunijärjestelmäsi joutuu jatkuvasti tekemään töitä taistellakseen bakteereja ja viruksia vastaan. Luumme ja nivelemme muodostavat kokonaisuuden, joiden avulla voimme liikuttaa itseämme, aivan kuten haluamme. Ajattele mitä mysteeriä kannat mukanasi joka päivä! Kehomme on ihme, kun näin ajattelee, mutta annammeko sille sen tarvitseman huomion?

Olemme usein tottuneet näkemään kehomme työjuhtana, jonka tehtävä on jaksaa ja tehdä joskus aivan äärirajoillakin se mitä me haluamme. Sallimmeko kehollemme taukoja tai lepoa? Näemmekö kehoamme kumppaninamme, joka tahtoo meidän parastamme vai piiskaammeko sitä jaksamaan vielä enemmän? Mitä luulet kehosi kertovan sinulle, jos se osaisi puhua? Mitä sille kuuluu? Mitä se tarvitsee? Tiesitkö, että se osaa kertoa sen sinulle. Sinun täytyy vain pysähtyä ja kuunnella. Saatat yllättyä.

 

Kehomme ei ole tyhmä, vaan päinvastoin. Se on suunnattoman viisas. Viisaampi kuin usein oletammekaan. Se varoittaa meitä aina, mikäli kaikki ei ole kunnossa. Kehomme kertoo mitä mielessämme liikkuu. Mikäli olemme kovin stressaantuneita tai vaikkapa kiireisiä voi tämä näkyä erilaisina kipuina tai tukoksina kehollamme. Kehomme kautta tunnemme myös kaikki tunteemme. Tunteet täyttävät kehomme solut ja lihakset. Ne myös varastoituvat johonkin päin kehoamme, mikäli emme syystä tai toisesta ole antaneet niille lupaa tulla näkyviksi. Mikäli tunnemme paljon negatiivisia tunteita, se saa mm. hermomme kiristymään ja lihakset jännittymään, tämä puolestaan muuttaa kehomme elintärkeitä toimintoja – hengitys voi vaikeutua, verisuonet heikentyvät. Kaikki tämä heikentää koko kehomme terveyttä. Jos keho alkaakin oireilla, se yrittää kertoa meille jotain. Olemme ehkä tehneet vääriä valintoja ja hylänneet fyysisen hyvinvointimme. Jos emme malta kuunnella sitä, se kertoo siitä vielä voimakkaammin, joskus sairastuttamalla meidät. Kaikkea mitä se koettaa kertoa, tulisikin ottaa vakavasti. Viisautta on kunnioittaa ja rakastaa omaa kehoaan. Kehomme on kokonaisuus, joka haluaa auttaa meitä ja on meidän puolellamme. Sille täytyy vain antaa mahdollisuus tehdä oma osuutensa. Kun keho kuiskaa, kannattaa sitä kuunnella, ei ole viisasta odottaa siihen asti, että se jo huutaa.

Mitä tehdä, jos olemme jo sairastuneet? Kehomme ei toivu, ellemme hyväksy sen sairautta ja oireita. Sinun täytyy pysähtyä ja kysyä itseltäsi mitä tarvitset. Oletko ohittanut omat tarpeesi jossain vaiheessa? Oletko vetänyt itsesi jollain elämän alueella äärirajoille? Ovatko tunteesi tukossa? Tarvitsetko lepoa vai liikuntaa? Kehosi kyllä kertoo mikä juuri sinulle on nyt hyväksi. Joskus tähän tarvitsee apua ja tukea toisilta. Muista ottaa apua vastaan. Sinun ei tarvitse pärjätä yksin.

Kuinka voit tukea kehosi optimaalista toimintaa, niin ettet sairastuisi? Jokaisen meidän keho tarvitsee oikeanlaista polttoainetta jaksaakseen. Sitä ei tulisi pitää kovin pitkään nälässä tai jatkuvasti ylensyöttää. Se tarvitsee ravintoaineita. Sille tulisi myös antaa mahdollisuus lepoon, eikä piiskata sitä jatkuvasti voimavarojen äärirajoille. Sitä tulisi hoitaa, kun se siitä ilmoittaa jo pienin kuiskauksin. Tunteille tulisi lupa tulla näkyviksi. Kun keholla on kaikki perusasiat kunnossa, se jaksaa kuljettaa meitä sinne, minne haluamme, eikä jarruttele matkalla. Oma terveytemme onkin arvokkain asia mitä meillä on elämässämme. Elinvoimamme avulla toimimme arjessamme ja elämässämme. Omasta kehosta kannattaa siis pitää huolta. Teemmekin usein valtavasti töitä muiden eteen, etenkin niiden joita rakastamme ja joista välitämme. Meillä on kuitenkin taipumus jättää itsestä huolehtiminen tehtävälistan hännille. Et tunne oloasi hyväksi minkään auringon tai palmujen alla, et edes siellä paratiisisaarella, minne olet aina toivonut pääseväsi, ellet tunne oloasi hyväksi omassa kehossasi, ellet viihdy itsesi kanssa. Tästä syystä on tärkeää pitää huolta omasta itsestä, omasta kehosta.

Keho tarvitsee liikuntaa. Liikunta on energiaa, joka auttaa liikuttamaan myös tuntemuksiamme ja ajatuksiamme. Elämä on yhtä liikettä, siksi on tärkeää liikkua edes hieman joka päivä. Valitse portaat hissin sijaan, kävele tai pyöräile työmatkasi, jos mahdollista, nouse työpäiväsi aikana välillä ylös, pyöritä käsiäsi. Lisää hyötyliikuntaa arkeesi, sinulle sopivalla tavalla. Terveydelle on välttämätöntä pysyä liikkeellä, tämä ei kuitenkaan tarkoita ainaista rääkkiä kuntosalilla tms. Lempeydellä itseäsi kohtaan tiedät mitä sinun kehosi, milloinkin tarvitsee.

Syömällä myös tasapainoisesti, ovat myös elintoimintosi balanssissa. Tarvitset tätä jaksaaksesi päivän aikana. Pidä arkiruokailusi mahdollisimman yksinkertaisena, jotta sinun on helppo ravita itseäsi säännöllisesti. Tee tarvittaessa ruokaa valmiiksi muutamalle päivälle, jotta sudennälkä ei pääse yllättämään.

Anna itsellesi aikaa levätä ja vain olla. Riittävä määrä unta ja lepoa lisäävät kehon ja mielen tasapainotilaa. Kun voimme fyysisesti hyvin, auttaa tämä meitä keskittymään tärkeimpiin asioihin elämässämme. Ollessamme rentoutuneita, olemme miellyttävämpiä ihmisiä niin itsellemme kuin toisillemme.

Lisää elämääsi pieniä arkisia rutiineja näiltä kaikilta osa-alueilta ja huomaa kuinka hyvinvointisi alkaa hiljalleen kohota. Säännöllisillä arkisilla yksinkertaisilla keinoilla voit suuresti tukea ja pitää huolta terveydestäsi.Terveys on arvokkain asia mitä meillä on!

Pidä huolta itsestäsi, kehostasi ja terveydestäsi. Sinä itse olet elämäsi tärkein resurssi!

Hyvää oloa ja terveyttä sinulle, Elina

Elina LahtinenViisas kehomme
Lue lisää