All posts tagged: keho hoito

Olet mitä syöt – millainen on sopiva ruokavalio?

Olemme sitä mitä syömme. Miten liikumme. Miten ajattelemme ja tunnemme. Olemme tapojemme summia. Huolehtimalla kokonaisuudesta, yksinkertaisesti, saavutamme hyvinvointia.

Hyvinvointia lisäämme puolestaan ravitsemalla kehoamme puhtaalla, ravinnerikkaalla ravinnolla, joka auttaa ja tukee jokaista solua ja aineenvaihduntaa toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tämänhän monet tietävät. Miksi meidän kuitenkin on niin vaikea syödä oikein tai terveellisesti? Miksi on niin helppo retkahtaa herkkuihin? Ja mikä ylipäätänsä on oikea tapa ja ruokavalio syödä?

Tunteet ovat vahvimpia ihmisiä ohjaavia voimia.

Mikäli emme ole tunnetasolla sujut itsemme kanssa, emme tiedosta piileviä motiivejamme. Järjellä useimmat meistä ihmisistä tietävät, että vyötärölihavuus on terveydelle vaarallista ja siksi on vältettävä herkkuja. Samaan aikaan saatamme kuitenkin kokea, että sen muotoisina ja kokoisina kuin olemme, emme saa tarpeeksi rakkautta itseltämme, saati muilta ja niinpä lohdukkeeksi syömme herkkuja, jotka ovat varmoja surun taltuttajia. Toimimme piilevien motiiviemme vaikutuksen alaisena. Usein elimistömme ympärille keräämä vararavinto onkin suoja, jonka taakse kätkeytyy muun muassa pelkomme, vihamme tai häpeämme. Emme aina oivallakaan kuinka syvällä ja varhaisissa lapsuudenaikaisissa kokemuksissamme esimerkiksi tunnesyömisen pohja on.

Tunnesyöminen tarkoittaa tapaa, jolla olemme oppineet säätelemään tunteitamme tiettyjen ruokien tai juomien avulla. Toisin sanoen emme ole oppineet säätelemään ja käsittelemään tunteitamme, vaan syömme esimerkiksi rauhoittaaksemme tai lohduttaaksemme itseämme. Syöminen auttaa monia myös karkottamaan ikävystymistä tai antaa vaihtelua arjen puurtamiseen. Miksi näin? Äidinmaito on ensimmäinen asia, jonka avulla saamme kokea olevamme kiinteässä yhteydessä rakkauteen. Äiti antaa syliä, lohtua ja hoivaa ja samalla saamme suuhumme jotain hyvää, rasvaista maitoa. Kasvaessamme olemme saattaneet jäädä paitsi huomiosta, läheisyydestä, hellyydestä tai hyväksyvästä rakkaudesta, mutta olemme saaneet huolenpitoa ruoan muodossa, joskus ehkä jopa ylitsevuotavasti. Ruoka on helppo rakkauden korvike. Yhä aikuisenakin moni yhdistää tiedostamattaan, ruoan ja juoman rakkauteen ja hellyyteen. Hoivaamme siis itse itseämme ja tunteitamme meille mieluisalla ruoalla tai juomalla.

Ollessamme stressaantuneita, väsyneitä tai uupuneita oman tunnekuormamme alla, kehomme viestittää tätä monella eri tavalla. Keho toimii tällöin usein kuin hälytystilassa. Tässä tilassa on helppo sortua markettien eineshyllylle tai pikaruokaloiden hampurilaisiin, vaikka järki sanoisi, että olisi parempi syödä terveellisemmin. Tämä tuottaa hetkellisen hyvän olon, mutta jälkeenpäin olo voi kertoa jotain muuta. Epäsopiva ruoka tukkii kehoamme. Se, mitä syötät kehollesi, sitä se alkaa haluta lisää niin hyvässä kuin huonossa. Kun kehomme ei ole tasapainossa, se ei osaa lähettää meille oikeanlaisia viestejä. Keho puolestaan ei voi tasapainosesti, mikäli se ei saa riittävästi ravinteita tai jos ympäristömme sekä ruokamme sisältävät paljon erilaisia myrkkyjä. Kun keholla ei ole kapasiteettiä käsitellä näitä, se joutuu epätasapainotilaan. Tällöin on haastavaa kuunnella kehon viestejä siitä, mikä itselle olisi hyväksi.

Sopiva ruokavalio on yksilöllistä.

Se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle. Jollekin sopii hyvin rasvapitoinen ruoka, kun taas toiselle hiilihydraattipitoinen ravinto. Seuraamme erilaisia ruokavalio-ohjeita tai dieettejä paremman olon ja kapeamman minän toivossa. Emme kuitenkaan aina osaa kuunnella tai ottaa huomioon oman kehomme joskus jopa täysin ilmiselviä merkkejä. Olemme ajautuneet ottamaan ohjeet vastaan joltain ulkopuoliselta taholta. Etenkin ruokavalioon ja laihduttamiseen onkin olemassa tuhansittain erilaisia ohjeita. Kuulemme joka puolelta mitä kuuluisi syödä, tai mitä ehdottomasti ei. Ystäväsi kertoo kokeilleensa jotain dieettiä ja pudottaneen painoa jollain keinoin ja julistaa tätä keinoa ainoaksi totuudeksi. Työpaikan seinällä komeilee mainos uudesta ruokavaliosta, joka mullistaa maailmasi. Markkina – ja mainosteollisuus tuovat eteesi jatkuvasti erilaisia keinoja, joilla pääset unelmavartaloosi ja unelmaelämääsi. Tässä viestitulvassa voi olla haastavaa kuunnella ja luottaa omaa itseensä.

Missä ovat ne ohjeet, jotka kehottavat meitä kuuntelemaan itseämme?

Kehoa piiskaamalla, ainaisilla kaloreiden laskemisilla, jäykkyydellä ei seuraa kauaskantoisia muutoksia. Dieettien ei tule olla osa itsensä kiduttamisen elämänmuotoa, sillä kukaan ei pysty ainaisesti itseään piiskaamaan ja paluu vanhaan koittaa yleensä enemmin tai myöhemmin. Mitä teetkään mielihalullesi, kun kahvin ja pullan ihana tuoksu herahtaa kielellesi ja tahtoisit ottaa palan, edes yhden, mutta olet kuullut, että tämä ei johda hyvään lopputulokseen sinun olisi syytä luopua kofeiinista tai herkuista, jotta pääset onneen. Koet todennäköisesti syyllisyyttä tuntemuksistasi, jopa tiedostamattasi. Retkahdettuasi petyt itseesi ja koet mielipahaa. Laihduttamisen tai minkään dieetin ei tulisi koskaan olla tällaista. Ei haittaa, vaikka välillä syöt pullaa tai juot viiniä, elämästähän tulee nauttia! Kokonaisuus on otettava huomioon. Kilot karisevat kyllä aikanaan kuin huomaamatta, kun mieli, keho ja tunteet ovat tasapainossa.

Terveyden salaisuus piileekin tasapainossa, jonka hallitsemiseen meillä jokaisella on avaimet.

Mikään ulkopuolinen taho, hoito, tai lääke ei voi antaa meille fyysistä tai psyykkistä tasapainoa ja tätä kautta hyvinvointia, ellemme itse tähän pyri. Luontaishoidoilla on usein taipumus auttaa kehoa itseään parantamaan itse itsensä, sisältä käsin. Kun esimerkiksi maksa puhdistuu kaikesta elämänvarrella kerryttämistä myrkyistä, vapautuu käyttöön huimasti uudenlaista energiaa. Maksa onkin avainasemassa hyvinvointimme lisäämisessä. Maksa nimittäin käsittelee myrkkyjä, joita se saa ravinnon ja juoman mukana. Se voi kuitenkin käsitellä näitä vain tietyn määrän kerrallaan, joten kaikki ne myrkyt, joita maksasi ei ehdi puhdistaa, varastoituvat rasvakudokseesi. Pulmia seuraa, jos myrkkyjä virtaa aina vain lisää kehoon. Vaikka laihduttaisit, kehosi ei halua vapauttaa rasvaa energiaksi, koska myrkyt ovat yhä varastossa. Vasta siis kehon ja mielen ollessa sisältäpäin kunnossa, alkaa todellinen muutos.

Oman kehon ja itsensä kuuntelemisessa on parhainta ja kauneinta se, että kaloreilla ei ole merkitystä, vain ainoastaan ruoan laadulla ja lempeydellä omaa itseä ja tunteitaan kohtaan. Puhdistamalla itseämme tunnetasolla vapautamme itsemme mahdollisesta tunnesyömisestä ja vartalolle kertyneet vararenkaat alkavat kadota. Kun sallii kaikki tunteet osaksi omaa elämää, on helpompaa olla hyväksyvä ja lempeä, on helpompaa valita asiat omaa kehoa kunnioittaen ja hyvinvointia tukien. Kun kehosi puolestaan saa niitä ravintoaineita, joita se tarvitsee, sinulla on enemmän energiaa ja vähemmän mielihaluja. Kehosi kiittää, ja voi hyvin. Tällöin kehosi toimii yhteistyössä sinun kanssasi, eikä lyö kapuloita rattaisiin, mitä se on ehkä aiemmin koettanut tehdä. Sinä voit hyvin ja jaksat hyvin. Sinä olet lempeä omalle kehollesi.

Hyvinvointi on loppujen lopuksi yksinkertaista. Anna itsellesi parasta ravintoa, sitä mikä sinulle on milloinkin hyväksi. Ole lempeä itsesi ja kehosi suhteen ja salli kaikki tunteet elämääsi. Huomaa – muutokset tapahtuvat askel kerrallaan. Älä piiskaa itseäsi.

Elina

Elina LahtinenOlet mitä syöt – millainen on sopiva ruokavalio?
Lue lisää

Kehon kevätsiivousta

Kevätaurinko alkaa lämmittää mieltä ja ajatuksia. Moni herättelee kehoaan tässä vaiheessa ehkä pienestä talvihorroksesta. Keho alkaa luonnostaan kaivata ehkä kevyempää ravintoa tai enemmän liikuntaa raittiissa ulkoilmassa. Monet tekevät tai kokeilevat erilaisia mehupaastoja näin kevään kynnyksellä saadakseen kehon energiatasot nousemaan samalle tasolle mitä taivaalta välillä niin kirkkaasti paistava aurinko tekee. Pieni kevätsiivous omassa kehossa tai hyvinvoinnin tukemisessa ei olekaan huono juttu.

Minunkin kehoni kaipaa näin keväisin enemmän liikuntaa ulkona sekä kevyempää ruokaa, teen kuitenkaan harvoin mitään kuureja elämässäni. Pyrin elämään niin, ettei suuria vaihteluita suuntaan, jos toiseenkaan tulisi. Luotan ja annan kehoni itse kertoa, milloin on aika keventää, liikkua enemmän tai levätä enemmän.

Minulla on muutama päivittäinen rutiini, jotka auttavat ja tukevat kehoni puhdistumista arjessani kaikkina vuodenaikoina. Nämä eivät ole pakkoja tai sääntöjä, vaan tapoja, jotka auttavat minua tukemaan kehoni puhdistumista ja voimaan paremmin arjessani. Asioita, jotka ajan saatossa olen huomannut kohdallani niin toimiviksi, etten halua niistä hetkessä luopua. Toki ollessani reissussa tai lomalla, en murehdi, elleivät nämä toteudu. Hyväksyn, että on täysin normaalia ja luonnollista, että paino, energiataso ja mieliala välillä vaihtelevat. Elämä, kuten myös luonnon vuodenajan vaihtelut ovat osa meidän jokaisen jatkuvasti muuttuvaa elämää.

 

Tässä nämä muutamat minun tapani hyvinvointini takaamiseksi.

  1. Juon aamulla heti herättyäni ½ – 1 litraa huoneenlämpöistä vettä. Laitan veden edellisenä iltana valmiiksi odottamaan ja nautin sen heti ennen muita aamutoimiani. Kehomme koostuu suurelta osin nesteestä. Voimme elää ilman ravintoa hetken aikaa, mutta ilman vettä keho kuivuu nopeasti. Vesi tukee elintoimintojen optimaalista toimintaa sekä aineenvaihduntaa, se edistää myrkkyjen poistumista kehosta, parantaa verenkiertoa ja vähentää mm. väsymystä. Veden juonti on kiistatta terveysteko itselle.
  2. Ennen aamiaista nautin usein myös lasillisen sitruunavettä. Sitruunan tärkeimmät hyödyt ovat sen antibakteeriset ja viruksia tappavat ominaisuudet, joiden avulla se tehostaa immuunijärjestelmää. Sitruunavesi myös tehostaa ruoansulatusta ja puhdistaa maksaa. Se sisältää paljon C-vitamiinia, joka on hyvä flunssan torjuja. Sitruuna myös tasapainottaa kehon pH-tasoja.
  3. En noudata mitään dieettejä tai mitään erityistä ruokavaliota. Pyrin syömään kuitenkin ravintorikasta ruokaa. Käytän puhtaita raaka-aineita ruoan valmistuksessa ja suosin luomua. Ravintorikas ja kuitupitoinen ruoka auttaa kehoa puhdistumaan ja saa olomme täyttymään pienemmästäkin ruoka määrästä sekä olo on energisempi pidempään. Käytän myös säännöllisesti probiootteja / maitohappobakteereja, jotka edistävät ruoansulatusta, suoliston hyvinvointia sekä vahvistavat vastustuskykyä. Kun suolisto voi hyvin, keho poistaa myös kuona-aineita tehokkaammin. Yksi kehoni terveysteko on myös välttää valkoista sokeria. Valkoisesta sokerista on poistettu kemiallisten prosessien avulla kaikki vitamiinit, mineraalit, kuitu, proteiini sekä vesi. Tästä syystä keho reagoi siihen toksisena, vieraana aineena, joka puolestaan saa kehomme voimaan huonosti. Se alentaa mm. vastustuskykyä, tukahduttaa kasvuhormoonien eritystä (lapsilla erityisen tärkeä), vaikuttaa kakkostyypin diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien, aineenvaihduntahäiriöiden syntyyn. Sokerilla onkin paljon vakavampia seurauksia kuin vain lihominen. Valkoisen sokerin tilalla käytän hunajaa tai ruskeaa luomusokeria, joka on täysruokosokeria ja täysin käsittelemätöntä. Juon myös paljon erilaisia smoothieta.
  4. Liikutan kehoani päivittäin jollain tavalla. Kehomme ovat luotu liikkumaan. Liike on energiaa, joka mahdollistaa kehon ja nestekierron aktivoitumisen, se myös liikuttaa tuntemuksiamme ja ajatuksiamme. Terveyden kannalta onkin oleellista pysyä liikkeellä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita itsensä rääkkäämistä päivittäin hiostuttaviin liikuntasuorituksiin. Minun päivittäiset liikuntani vaihtelevat paljon. Välillä venyttelen (etenkin aamuisin tämä on mahtava kehon herättely keino), kävelen luonnossa, lenkkeilen, joogaan, käyn kuntosalilla tai ohjatussa jumpassa, pyöräilen, uin, hiihdän tai vaikkapa leikin hippaa lasteni kanssa. Valitsen portaat aina kuin mahdollista hissin sijaan. Siivoamisenkin voi myös ottaa liikuntana.
  5. Hengitämme koko ajan, mutta kuinka? Usein hengitys on pinnallista ja tapahtuu vain keuhkojen yläosassa. Tämä kuormittaa elimistöä ja altistaa sairauksille. Tietoisesti ja rauhallisesti hengitettynä annamme kehollemme viestin rentoutua. Kun keho on rento, se voi myös paremmin sulattaa ruokaa, puhdistaa elimistöä myrkyistä, taistella bakteereja vastaan ja keskittyä kehon rakentamiseen tai vaurioiden korjaamiseen. Tästä syystä pyrin pysäyttämään itseni päivittäin jossain vaiheessa ihan vain minuutiksi tai pariksi hengittämään syvään ja rauhallisesti. Tämä ei vie arjessa kuin tovin ja auttaa samantien kehoa ja mieltä rentoutumaan ja rauhoittumaan. Tämän tavan omaksuminen on kuitenkin vienyt aikaa, ei ole helppoa pysäyttää itseään, etenkään kiireessä. Tai ainakaan minulta tämä ei käynyt käden käänteessä.

 

 

Kaunista kevättä sinulle! Voi hyvin!

Elina

Elina LahtinenKehon kevätsiivousta
Lue lisää